Ontwikkelingsgericht werken
Binnen de kinderopvang wordt er hard gewerkt. Kinderen tillen, verschonen, voeden, flessen, spelen, aankleden, uitkleden, naar bed brengen, liedjes zingen, dansen, knutselen, schoonmaken, handen wassen, toeten poetsen enz. Dit gaat veelal op de zogenoemde automatische piloot. Wat we echter vergeten is beter te kijken naar de ontwikkeling van ieder individueel kind. Zien we daadwerkelijk welke ondersteuning elk kind nodig heeft en handelen we hier ook naar? Soms gaan we op in de waan van de dag en vergeten we wat ons vak inhoudt en zo mooi maakt, namelijk ieder kind, van baby tot aan de oudste peuters, individueel te stimuleren in de ontwikkeling.
Met ontwikkelingsgericht werken proberen we een kind uit te laten stijgen boven zijn eigen kunnen. Hierbij sluiten we aan op de belevingswereld van kinderen en door het begeleiden en aanbieden van activiteiten en spel maken we hen nieuwsgierig, zodat zij een volgende stap kunnen en durven zetten in de ontwikkeling. Voorwaarde voor ontwikkelingsgericht werken is een goede kennis van de ontwikkelgebieden en het inzetten van activiteiten en materialen op het juiste moment. De basis voor dit alles is dat wij de kinderen goed kennen, weten waar de interesse bij ieder individueel kind ligt en weten op welk niveau zij zich op dit moment bevinden.
Deze training gaat over het Ontwikkelingsgericht Werken. Hierbij kijken we naar elk individueel kind en krijg je tools en tips om het kind verder te helpen in de ontwikkeling.
Door ontwikkelingsgericht te werken wordt het werk uitdagend en je krijgt meer voldoening.
We gaan bespreken wat ontwikkelingsgericht werken nou precies inhoudt en welke competenties je nodig hebt om op deze manier met de kinderen te werken. Welke beheers je al, welke zou je nog kunnen verbeteren?
Wat zijn de voordelen van ontwikkelingsgericht werken? Wat is de basis? Waar moet ik op letten? Welke vaardigheden en theorie zet ik in?
Zo komen onder andere voorbij:
- Interactievaardigheden
- Ontwikkelgebieden
- Pedagogische basisdoelen
- De drie V’s
- Observeren
- Registreren